Een autoverzekering is van groot belang als jij een auto bezit. Hierdoor ben je verzekerd tegen mogelijke schade die jij bij anderen aanricht of wanneer jouw auto beschadigd raakt door bijvoorbeeld een ongeluk. Het is begrijpelijk dat je niet te veel wil betalen voor je verzekeringen. In deze blog geven we tips voor je  autoverzekering berekenen, zodat je er zeker van bent dat jij niet te veel betaalt voor jouw verzekering.

Hoe begin je?

Het is belangrijk om te beginnen met het uitzoeken van welk type verzekering het meest geschikt is voor jou. Bij autoverzekeringen in Nederland zijn er drie verschillende mogelijkheden, namelijk WA, WA+ en all-risk. WA is de meest basale en vereiste vorm van autoverzekering. WA+ biedt naast de verplichte dekking van WA ook een beperkte dekking in geval van diefstal, ruitschade en weersinvloeden. All-risk biedt de meest complete dekking, dus ook in geval van schade door eigen schuld.

Premie

Nadat je het meest geschikte type verzekering hebt bepaald, is het tijd om de premie van de verzekering te berekenen. Het bedrag dat je moet betalen voor je verzekering kan variëren afhankelijk van de verzekeraar. De premie wordt beïnvloed door factoren zoals jouw leeftijd, de waarde van je auto, het aantal schadevrije jaren en de dekking die je kiest.

Autowaarde

De waarde van je auto is een belangrijke factor bij de berekening van de verzekering. Bij het bepalen van de waarde wordt er gekeken naar de nieuwwaarde van de auto. Naarmate de auto ouder wordt, zal ook de waarde afnemen. Hierdoor daalt ook de premie die je betaalt voor je verzekering.

Een positieve factor die je premie zal beïnvloeden, zijn de schadevrije jaren. Hoe langer jij geen aanspraak hebt gemaakt op je autoverzekering, hoe lager jouw risicoperceptie is. Door het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, kun je een korting krijgen op je premie.

Online tools

Een techniek om tijdens het berekenen van je verzekering te weten te komen hoeveel je zou moeten betalen, is het gebruik van de online tools van unive.nl. Er bestaan verschillende online calculators die jou kunnen helpen bij het schatten van de kosten voor jouw autoverzekering in bepaalde situaties. Zoals het geval is bij elke berekening, zijn de berekeningen van online simulaties in de meeste gevallen een schatting en kunnen er enige variaties optreden. Daarom is het aan te raden om het bij één of meerdere verzekeraars te controleren om het juiste bedrag te betalen.